Zašto učimo strane jezike?

Zašto učimo strane jezike?

Zašto učimo strane jezike?

23.11.2018.

Kažu da smo bogati onoliko koliko stranih jezika govorimo.

Učenje stranog jezika nije lako, ali ukoliko vam se dopada kultura jedne zemlje, imate želju i volju za učenjem, ako nećete odustati onda kada se uči gramatika koja se drastično razlikuje od vašeg maternjeg jezika, šta čekate?

Nije važno koji jezik želite da naučite.

Danas je opšte poznato da je jedan od najpopularnijih engleski jezik jer se, nekako, podrazumeva – bilo da je reč o učenju jezika u školskoj klupi, o konkurisanju za posao iz snova. I gde god da se nalazite, sigurno da ćete pronaći osobu koja govori engleski jezik. Drugi po popularnosti je nemački jezik. Ali, sudeći po statistikama, definitivno je jedan od težih jezika.

Bilo da imate želju da usavršite engleski ili naučite makar osnove tog „strašnog“ nemačkog, zašto da ne? Ali, nemojte da se vodite time, koji jezik je bolji, potrebniji ili popularniji. Ukoliko vam se dopada italijanski jer obožavate njihovu kulturu ili španski jer ste kao mali sedeli ispred televizora za vreme emitovanja omiljene sapunice, onda je baš sada idealno vreme da pronađete odgovarajuću školu jezika i da se uspustite u avanturu.

Zašto je dobro znati makar jedan strani jezik pored maternjeg?

  1. Vežbate mozak

Učenje stranog jezika mnogo utiče na našu memoriju, na fokus i pažnju. Jezik je nemoguće naučiti napamet. I zato je sjajno da učenjem jezika vežbate svoj mozak. On će vam na tome biti izuzetno zahvalan.

To je jedan od razloga zašto se starijim osobama preporučuje učenje stranog jezika. Nakon odlaska u penziju, idealan način za „vežbanje mozga“ jeste učenje jezika.

  1. Snalaženje u stranoj zemlji

Poznavanje nekog stranog jezika može da vam omogući da se jednostavnije snađete u drugoj državi. I ne samo to – pomoći će vam da bolje razumete njenu kulturu, ljude i vratićete se u svoj rodni kraj bogatiji za jedno iskustvo više.

  1. Lakše možete pronaći željeni posao

Gotovo je nemoguće pronaći konkurs za posao a da u njemu ne piše „Poželjno poznavanje stranog jezika“. Sve više kompanije koje posluju na našim prostorima imaju predstavništva u drugim zemljama i jedan od ključnih faktora jeste poznavanje nekog stranog jezika. Znate ih možda više? Pa vi možete biti idealan kandidat! Nekim kompanijama neće biti važan čak ni stepen vašeg obrazovanja ukoliko govorite makar dva strana jezika.

  1. Razumevanje muzike, filmova, knjiga

Zamislite da gledate film bez prevoda, čitate knjigu koja nije na vašem maternjem jeziku i razumete od reči do reči šta je vaš omiljeni pevač otpevao u svom najnovijem hitu?

Ova stavka je takođe od izuzetnog značaja za razvijanje moždanih sposobnosti.

Srećom možemo da smatramo da je sve više i više škola stranih jezika – i to ne samo onih najpopularnijih jezika. Sve više je i edukativnih centara u kojima možemo da pronađemo turski, arapski, kineski jezik...

Pa, ukoliko već neko vreme razmišljate kako da unapredite svoje moždane sposobnosti, učenje stranog jezika je idealno rešenje!

loader