Kako da pronađete tip treninga koji vam odgovara?

Kako da pronađete tip treninga koji vam odgovara?

Kako da pronađete tip treninga koji vam odgovara?

13.02.2019.

Ukoliko ste više puta pomišljali kako je krajnje vreme da počnete da trenirate, dugo tražili idealnu teretanu ili trenera, odlazili na svega par treninga i ubrzo pod sumnjivim izgovorima prestajali da trenirate, onda ste na pravom mestu. Da treniranje postane rutinska navika koju obavljamo sa lakoćom i bez napora, potrebno je dosta vremena i često za svoje odustajanje krivimo nisku motivaciju i manjak istrajnosti. Da li je baš uvek tako? Pre svega, trebalo bi da se zapitamo zbog čega smo izgubili put do cilja i odustali od odluke koju smo doneli. Skloni smo da, odlučujući da budemo fizički aktivniji, srljamo i ne obraćamo dovoljno pažnje na ono za šta smo se odlučili. Ponekad, radi se jedino o tome da nismo odabrali dobar tip treninga i da nam tempo, jačina i tip vežbi kao i sam način izvođenja treninga uopšte nisu bliski i ne odgovaraju nam. Ovih nekoliko saveta trebalo bi da vam pomognu da pronađete tip treninga koji će vas zadržati i odgovarati vašem telu i prirodnom bioritmu.

PROVERITE OPŠTE STANJE ORGANIZMA

U želji da odjednom postignemo sjajne rezultate i da se prvi znaci treniranja vide što pre, skloni smo da biramo treninge i programe vežbanja visokog intenziteta na koje u tom trenutku uopšte nismo spremni. Da bismo bili sigurni da je tip treninga adekvatan i odgovara našim mogućnostima, trebalo bi da pre potrage uradimo pregled stanja organizma i vidimo gde se trenutno nalazimo. Nakon što saznamo koje su nam to mogućnosti, znaćemo da odredimo kakav bismo trening to mogli da podnesemo a kakav nikako ne. Ukoliko ste rešili da se ozbiljno posvetite, savet nutricioniste za plan ishrane nije na odmet.

IZLOŽITE TRENERU SVOJ CILJ

Na grupnim treninzima uglavnom se rade vežbe za sve regije mišića i svi vežbači tretirani su jednako. Ukoliko radite po tempu svih ostalih, može se ubrzo ispostaviti da vam to ne odgovara. Najbolje bi bilo da sa trenerom po dolasku u određeni klub ili teretanu porazgovarate o onome što vam je važno da postignete i potražite adekvatan savet i podršku. Takođe, ukoliko imate neki zdravstveni problem, nećete moći da odradite vežbe jednako dobro kao ostali i izmorićete se previše a rezultati će izostati. Dakle, komunikacija sa trenerom je od ključne važnosti za vaš dobar osećaj i pravilan trening.

IDITE NA PROBNE TRENINGE

Iz reklama koje vidite za određene treninge može vam se učiniti da je baš to za vas. Stvari se znaju drastično promeniti nakon prvog treninga. Možda je do uslova vežbanja, do samog treninga, odnosa trenera prema vežbačima, vaših sposobnosti ili kapaciteta, ali, prosto i jednostavno, nekada vam neće odgovarati iako ste jedva čekali da krenete i da vežbanje počne. Najbolje bi bilo da odaberete par različitih treninga i odete na po jedan probni. To će vam ostaviti izbor, a posle par različitih treninga biće lakše odabrati onaj jedan idealni. Predlažemo da probate drastično različite tipove fizičke aktivnosti kao što su: vežbanje u teretani, joga, pilates, cardio treninzi.

Zapamtite da je najbitnije da se na treningu osećate dobro, da nema osećaja prevelikog napora i poteškoća i da ste u svakom trenutku zadovoljni i osećate se produktivno. Čak i sama priprema i odlazak na mesto vežbanja trebalo bi da u vama bude pozitivne emocije, a kada se to jednom desi, pronašli ste svoj način da očuvate zdravlje i vitku figuru!

 

loader